Reetta Vuokko-Syrjänen

Reetta Vuokko-Syrjänen

Reetta Vuokko-Syrjänen on Atorox-palkittu tamperelainen kirjailija. Vuokko-Syrjästä kiinnostaa erityisesti tekstin psykologinen taso. Aiheistot vaihtelevat transhumanismista maagisrealistisiin satujen ja kansanperinteen uudelleentulkintoihin.

Vuokko-Syrjänen keskittyi pitkään lyhytproosaan ja on voittanut mm. Atorox-palkinnon vuosina 2020 ja 2021 yhteiskunnallisilla tieteisnovelleillaan sekä Portti-novellikilpailun pääpalkinnon 2022. Vuokko-Syrjäsen esikoisromaani Syntykeho, eli miten juosta pakoon ilman jalkoja ilmestyi Osuuskumma-kustannukselta kesällä 2022. Kehon ja virtuaalisen suhdetta vuoden 2466 maailmassa luotaava teos jatkaa samojen teemojen tutkimista kuin Vuokko-Syrjäsen novellitkin.

Henkilökohtaisten teosten lisäksi Vuokko-Syrjänen on toimittanut useita antologioita, joista merkittävimpiä ovat utopiafiktioon keskittyvä Aurinkosydän: kaikuja paremmista tulevaisuuksista (Stk 2021) ja yhdessä Toni Saarisen kanssa toimitettu Epätie: kauhutarinoita kotimaanmatkailusta (Nysalor 2022).

Vuoden 2022 alussa Vuokko-Syrjänen aloitti Kosmoskynä-lehden päätoimittajana. Hän toimii muun työn ohella kriitikkona keskittyen erityisesti spekulatiiviseen lasten- ja nuortenkirjallisuuteen.

Vuokko-Syrjänen toimii myös sanataideohjaajana.

Palkinnot

  • Atorox-palkinto 2020 ja 2021
  • Portti-voittaja 2022

Teokset

Mukana teoksissa

Kaikki tekijät