Osuuskumman arvostelupalvelu

Etsitkö kommentoijaa fantasiaromaanille? Onko scifitarinasi jumissa? Mietityttääkö, miten novellia vielä pitäisi hioa ennen kuin sen lähettää kirjoituskilpailuun?

Osuuskumman arvostelupalvelusta voit pyytää palautetta tekstistäsi. Erityisalaamme on spekulatiivinen fiktio, eli siis fantasia, scifi, kauhu, maaginen realismi ja muu jonkinlaisia meidän maailmastamme poikkeavia piirteitä sisältävä kertomakirjaillisuus, mutta annamme palautetta myös muusta kuin spekulatiivisesta fiktiosta. Arvostelemme novelleja, romaaneja, raapaleita, elokuva- ja tv-käsikirjoituksia, spefirunoja ja sarjakuvaa. Arvioimme pääasiassa suomeksi kirjoitettuja tekstejä, mutta voit tiedustella arviointia myös englanninkieliselle tekstille.

Arvostelupalvelun kriitikoina toimivat Osuuskumman kirjailijat ja kustannustoimittajat, jotka ovat kirjallisen alan ammattilaisia. Lisäksi arvostelijamme ovat myös kielen asiantuntijoita: monilla on taustaa muun muassa toimittajina ja äidinkielen opettajina. Ohjeet tekstin lähettämiseksi

Asemoi tekstisi miellyttäväksi lukea, eli käytä kustannusalalla vakiintunutta selkeää standardiasettelua. Käytä asemoinnissa tavallista fonttia, esimerkiksi Times New Roman ja fonttikokoa 12. Käytä riviväliä 2 ja 2,5 cm:n marginaaleja. Asettele runot 1 runo per liuska. Tallenna tekstisi rtf-, doc- tai pdf-muodossa. Tarvittaessa pyydämme asemoimaan tekstin uudelleen ennen arvosteluun ottamista.

Kirjoita sähköpostin viestikenttään lyhyt saate, jossa mainitaan:

  • nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi
  • muutama sana itsestäsi kirjoittajana
  • kuvaus tekstin sisällöstä
  • tekstin vaihe (onko teksti ensimmäinen raakaversio vai pitkälle työstetty)
  • tekstin genre
  • tekstin kohderyhmä (mahdollinen ikäryhmä)
  • toiveesi palautteen suhteen (mistä tekstin osa-alueista erityisesti haluat palautetta)

HUOM! Jääviysongelmien välttämiseksi kerro saatteessa myös, jos suunnittelet tekstin lähettämistä esimerkiksi novellikilpailuun – osa arvostelijoistamme on kirjoituskilpailujen tuomaristoissa.

Lähetä saate osoitteeseen arvostelupalvelu@osuuskumma.fi. Liitä arvioitava teksti sähköpostiisi liitetiedostona. Otsikoi sähköpostisi seuraavasti: Arvostelupalvelu, oma nimesi – eli siis esimerkiksi Arvostelupalvelu, Kaisa Kauhukirjailija

Arvostelupalvelun hinnasto

Hinta määräytyy tekstin pituuden mukaan seuraavasti:

  • 1–49 liuskan teksteistä: 39 e + 75 senttiä per liuska
  • 50→ liuskan teksteistä: 79 e + 75 senttiä per liuska

Huomioitavaa

Pyrimme antamaan palautteet novelleista kuukauden ja romaanikäsikirjoituksista kahden kuukauden sisällä. Erittäin pitkien käsikirjoituksien arvosteluaika sovitaan erikseen.

Muistathan myös, että palautteen tekijänoikeus on sen antajalla – palautetta ei saa julkaista ilman palautteen laatijan lupaa.

Osuuskumma-kustannus julkaisee pääasiassa vain jäsentensä tekstejä. Arvostelupalveluun lähetettyjä tekstejä ei käsitellä julkaisuun tarjottuina käsikirjoituksina.