Muissa maailmoissa

Osuuskumman fantasiaromaanin kirjoituskilpailu

Onko sinulla mielessäsi tai vaikka jo pöytälaatikossa fantasiaromaani? Vieraita maailmoja, outoja otuksia, miekkoja ja magiaa, matkoja ja muodonmuutoksia?

Osuuskumma on vuonna 2012 perustettu kustannusosuuskunta, joka on erikoistunut aikuisille suunnatun spekulatiivisen fiktion julkaisuun. Nyt me etsimme tarjontaamme tuoretta, omalakiseen maailmaan sijoittuvaa, itsenäistä fantasiaromaania.

Kilpailuaikaa on 1.8.2024 saakka. Kilpailuun osallistutaan tekstinäytteellä ja yksityiskohtaisella synopsiksella. Esiraati valitsee 5-7 parasta tekstinäytettä, joiden kirjoittajilta pyydetään kokonainen romaanikäsikirjoitus tuomariston luettavaksi.

Luethan alla olevat säännöt huolella ennen osallistumista.

Kilpailun säännöt

Miten määrittelemme fantasian?

Haussa on aikuislukijalle suunnattua ns. “korkeaa fantasiaa”. Kyseessä voi olla perinteinen keskiaikafantasia velhoineen ja lohikäärmeineen tai tarina voi rikkoa genren konventioita, mutta pääasia on, että yliluonnollinen on läsnä, tarina sijoittuu fiktiiviseen maailmaan ja tarjoaa eskapismia fantasiaa etsiville lukijoille. Toivomme myös, että teos on tunnistettavissa nimenomaan fantasiaksi, joten esim. selkeä scifi, uuskumma, maaginen realismi, kauhu tai steampunk on rajattu pois listaltamme (näistä lainattuja elementtejä voi toki esiintyä tekstissä).

Vaikka fantasiaa kirjoitetaankin usein sarjamuotoisena, kilpailussa etsimme itsenäistä romaania, tarinaa, joka saa päätöksensä.

Osallistuminen:

Kisaan osallistutaan korkeintaan 50 liuskan näytteellä romaanin alusta sekä 2-3 liuskan mittaisella yksityiskohtaisella synopsiksella kokonaisuudesta. (Tekstin fontti Times New Roman tai vastaava, koko 12 pt, riviväli 1.5, noin 2 cm marginaalit.) Teksti on kirjoitettava suomeksi.

Synopsiksen tulee esitellä tarinan kaari, keskeiset hahmot, tärkeimmät käänteet ja konfliktit, sekä myös loppuratkaisu. Kyseessä ei ole takakansiteksti, vaan synopsiksen tulee antaa lukijalle käsitys valmiista kokonaisuudesta. Mainitse synopsiksessa myös romaanin summittainen pituus liuska- tai sanamääräisenä. Ohjeita synopsiksen kirjoittamiseen löydät esim. näiltä sivuilta:

Tekstin lähettäminen:

  • Liitä synopsis tekstinäytteen alkuun, sen ensimmäisiksi sivuiksi. Merkitse tiedostoon myös valitsemasi nimimerkki.
  • Nimeä tiedosto “Nimimerkki - Tekstin nimi” ja vie se pdf-muotoon.
  • Lähetä pdf-tiedosto viimeistään 1.8.2024 klo 16:15 osoitteeseen muissamaailmoissa@osuuskumma.fi
  • Otsikoi sähköpostiviestisi "Muissa maailmoissa, nimimerkki - tekstin nimi".
  • Mainitse nimesi ja yhteystietosi sähköpostin tekstikentässä, yhdessä nimimerkin kanssa. Älä merkitse nimeäsi tekstitiedostoon.

Esiraati valitsee marraskuun loppuun mennessä jatkoon 5-7 osallistujaa, joilta pyydetään luettavaksi koko romaani helmikuun 2025 alkuun mennessä. Huomaathan, että finaaliin päässeiden tekstien työstämiseen käytettävä aika on lyhyt. Kilpailuteksti kannattaa suunnitella hyvin ja kirjoittaa mahdollisimman valmiiksi jo kilpailun ensimmäisessä vaiheessa. Tuomaristo valitsee voittajan ja mahdolliset sijoittuneet kevään 2025 aikana.

Kilpailun toimitsijoina ovat Osuuskumman kirjailijat. Tuomaristoon kuuluvat kirjailijat Anni Kuu Nupponen, Maria Carole ja Mia Myllymäki. Esiraatiin, joka valitsee tekstit tuomaristolle, kuuluvat kirjailijat Artemis Kelosaari, Frida Maria Pessi ja Reetta Vuokko-Syrjänen. Kilpailusihteerinä toimii Katariina Heikkilä.

Palkintosumma on 2600 euroa, jonka tuomaristo jakaa harkintansa mukaan. Voittajalle on luvassa vähintään 1500 euron palkinto ja kustannussopimus. Osuuskumma varaa tarvittaessa option myös muiden sijoittuneiden tekstien julkaisuun.

Voittajan nimi julkistetaan heinäkuussa 2025.

Kilpailuun voivat osallistua sekä aiemmin julkaisseet kirjailijat että ensimmäistä romaanijulkaisuaan suunnittelevat. Osuuskumman jäsenet perheineen on rajattu kisan ulkopuolelle.

Kilpailun järjestämiseen on saatu tukea Suomen Kulttuurirahastolta.

Lisätietoja voi kysyä sähköpostilla: muissamaailmoissa@osuuskumma.fi

Fantastisen kirjoittamisen iloa!

- Osuuskumman kilpailutiimi