Tekoäly on jo täällä – yhdeksän tieteiskirjailijaa etsii vastauksia sen herättämiin kysymyksiin - Osuuskumma

Osuuskumman scifinovelliantologiassa Ei aivan ihmisiä spekuloidaan tekoälyjen uhkilla ja mahdollisuuksilla. Tieteiskirjallisuuden perinteiset kysymykset koneen moraalista ja oikeuksista sekä inhimillisen ja ei-inhimillisen rajasta ovat 2020-luvulla ajankohtaisempia kuin koskaan.

Nanokoneita, unirobotteja ja älykkäitä taloja. Tekoäly ei ole vain tulevaisuutta, se on jo koodattu osaksi elämäämme. Mutta millaiseksi muotoutuu maailma, jossa erilaiset älykkyydet toimivat rinta rinnan?

Ei aivan ihmisiä -tieteisantologian yhdeksän novellia luotaavat todellisuutta, jossa ei-ihmiset ovat läsnä osana arkea. Joskus rakkauden ja halun kohteina, joskus uhkana ihmiskunnan tulevaisuudelle – mutta myös suojaamassa, mahdollistamassa ja luomassa uutta. Pohdittavaksi pääsevät vaikeat kysymykset inhimillisen ja ei-inhimillisen jatkumosta sekä koneen moraalista.

”Kun annoimme kirjoittajille vapaat kädet tarkastella erilaisia älykkyyksiä sekä koneen ja ihmisen välistä suhdetta, he toisistaan riippumatta nostivat esiin varsin samankaltaisia teemoja ja kysymyksiä”, antologian toimittajat Solina Riekkola, Minna Roininen ja Matleena Sopanen kirjoittavat esipuheessaan. ”Kirjoittajia kiehtoivat tieteiskirjallisuudesta tutut pohdinnat erilaisten älykkyyksien oikeuksista vapauteen, identiteettiin ja subjektiviteettiin, mutta päivitettynä tähän päivään.”

Antologiassa on mukana mm. Jyrki Kasvi, joka tunnetaan kansanedustajana ja pitkän linjan scifi-
aktiivina. Teos sisältää myös Markku Soikkelin esseen keinotekoisten älykkyyksien kuvaamisesta science fictionin historiassa. Kun tarkastelemme tekoälyjä, tulemme tarkastelleeksi myös ihmistä pelkoineen ja toiveineen.

Osta painettu kirja Osuuskumman verkkokaupasta!

E-kirja saatavilla Nextorysta, Elisa Kirjasta ja Ellibsistä.

 

Ei aivan ihmisiä
Kirjoittajat: Jyrki Kasvi, Taru Kumara-Moisio, 
J.S. Meresmaa, Anni Kuu Nupponen, 
Mikko Rauhala, M.G. Soikkeli, Nadja Sokura, 
M.A. Tyrskyluoto, Kari Välimäki
Toimittajat: Solina Riekkola, Minna Roininen,
Matleena Sopanen
Kansi: J.S. Meresmaa
ISBN 978-952-7382-13-4 (nidottu)
ISBN 978-952-7382-14-1 (ePub)
n. 200 s.
Ilmestyy 30.1.2021
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!