Ylpeänä kohti huomista

Ritari surmaa lohikäärmeen. Palkkioksi hän saa prinsessan ja puoli valtakuntaa. Jokainen tietää, miten tarina menee. Ritari ja prinsessa elävät onnellisina elämänsä loppuun saakka. Näin tarinat menevät. Meidän kulttuurimme on kyllästetty tällä tarinalla ja sen variaatioilla.

Muistan, kun katsoimme yläasteen ruotsintunnilla Fucking Åmålin. “Joo joo, kyllähän me nää lesbojutut tiedetään”, naureskeltiin luokan poikien keskuudessa. Emme me mitään tienneet. Olimme katsoneet kulma koholla Xenaa ja miettineet, oliko tässä nyt jotain muuta. Olimme katsoneet Buffya ja hymähdelleet Willow’n tyttörakkaudelle. Mutta emme me todella mitään tienneet.

Representaatiolla tarkoitetaan sitä, miten erilaiset ryhmät ovat esillä mediassa ja erilaisissa kulttuurituotteissa. Jos ihminen ei ole koskaan nähnyt, kuullut tai lukenut tarinaa, jossa ritari haluaa prinssin prinsessan sijaan, on hallitsevan tarinan kahleista vaikea irtautua. Ja yhtä lailla vaikeaa on hyväksyä se, että oma veli tai paras ystävä valitsee mieluummin prinssin.

Tänä päivänä kertomuksia homoista ja lesboista on tarjolla enemmän kuin tässä blogipostauksessa kannattaa luetella. Sateenkaariväki on siirynyt marginaaleista ja äärilaidoilta lähemmäs kulttuurista keskiötä. Olemme muuttuneet hyväksytymmiksi, salonkikelpoisemmiksi. Emme kuitenkaan ole vielä perillä: vaikka keskimääräiselle länsimaiselle, valkoiselle ja kaupunkilaiselle ihmiselle on luontevaa suhtautua positiivisesti LGBTQIA-vähemmistöihin, se ei ole sitä vielä läheskään kaikkialla.

Toinen ongelma on se, että vaikka 12-vuotiaat pojat ajattelevat tietävänsä ”nämä lesbojutut”, heillä on tosiasiassa hyvin kapea näkökulma siihen, mitä kaikkea seksuaalisuuden monimuotoisuus voi pitää sisällään. Kokonaan oma lukunsa on sukupuolen monimuotoisuus. Jos tuntuu siltä, että valtakulttuurin homokertomukset ovat yksipuolisia, ei transihmisistä kertoviin tarinoihin kannata edes vilkaista: sillä puolella matkaa on vielä enemmän kuljettavana, ennen kuin valtaväestö ymmärtää, miten monin tavoin sukupuolensa voi kokea tai olla kokematta. Erityisesti kahtiajaon ulkopuolelle sijoittuvat identiteetit, joissa henkilö ei asetu siististi miehen tai naisen lokeroon, vaativat vielä paljon työtä tullakseen ihmisten tietoisuuteen.

Me kaikki luomme omalta osaltamme sitä tarinamaailmaa, jossa elämme. Toisilla meistä on kuitenkin enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa: elokuvien käsikirjoittajjat, teatterin ammattilaiset, pelien suunnittelijat sekä tietysti kirjailijat ovat avainasemassa, kun luomme 2010-luvun tarinamaailmaa. Voin ylpeänä todeta, että Osuuskumma on suomalaisella kustannuskentällä tiukasti eturintamassa sateenkaariaiheiden esiintuomisessa. Siinä missä Pride-viikolla joka toinen yritys tuntuu olevan homojen oikeuksien puolella, me olemme sitä ympäri vuoden.

Osuuskumma on koko viisivuotisen elinkaarensa ajan loistanut sateenkaaren väreissä: Osuuskumman kirjailijoiden joukossa on mukana laaja kattaus seksuaalisuuden ja sukupuolen eri ilmenemismuotoja, ja se näkyy myös julkaisemissamme teksteissä. Ensimmäinen kirjamme Kumman rakas julkaistiin vuoden 2012 Helsinki Pridessä. Myöhemmin seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus on noussut esiin lukuisissa antologioissamme. Myöskään romaanipuolella Maria Carolen loppuunmyydyssä romaanissa Tulen tyttäriä sen enempää kuin J.S. Meresmaan romaanissa Keskilinnan ritarit rakkaus ei rajoitu miehen ja naisen välille.

Tästä syystä en häpeä julistaa käyntiin Osuuskumman Pride-kampanjaa, jonka ajan J.S. Meresmaan Keskilinnan ritarit on alennuksessa hintaan 14,95 € osoitteessa https://holvi.com/shop/osuuskumma/product/54e3040b93ceb089c5424cb21caf1223/. Kannattaa samalla tsekata myös muu Osuuskumman tuotanto! Holvista tilatessa kotimaan postitukset ilman postikuluja.

Hyvää Prideä jokaiselle. Juhlitaan jo saavutettuja voittoja, mutta pidetään mielessä, ettei työ ole vielä ohi. Pidetään yhdessä huolta siitä, että huomenna ritari voi saada ritarin, eikä siinä ole mitään omituista.

O.E. Lönnberg

Osuuskumman markkinointijohtaja

 

Kommentointi on suljettu.