Viihdekirjallisuutta fantasian nahoissa - Osuuskumma

Haastattelussa kesällä toisinkaisensa julkaissut Maria Carole

Maria Carolen toinen romaani Sinisen talon noita julkaistiin kesällä 2019. Teos on jatko-osa vuonna 2014 ilmestyneelle Tulen tyttärille. Anni Nupponen haastatteli Carolea.

Carole on kirjan ilmestymisen jälkeen helpottunut, innostunut mutta myös pelokas. Projekti on ollut pitkä ja siihen on kuulunut monenlaisia suvantovaiheita. Päällimmäinen tunne on kuitenkin helpotus ja ilo siitä, että esikoiskirjailijuus on nyt takana. Tulen tyttärien vastaanotto oli aikanaan hyvä, joten jatko-osan päätyminen lukijoiden käsiin jännittää ja innostaa.

Kirjailija itse kertoo kirjan olevan fantasian nahkoihin puettua viihdekirjallisuutta. Teoksesta piti alunperin tulla romanssi, mutta kirjoittaessa tarina muotoutui päähenkilönsä kasvutarinaksi. Carole itse kuvailee kirjaa seuraavasti: “Päähenkilönä on 17-vuotias Auri, joka on puoliksi ihminen ja puoliksi jotain ihan muuta. Sekä etenkin kaupungin, Nelvikan, voimakkaimpia parantajia. Aurin tulevaisuus näyttää melkoisen valmiiksi pedatulta, mutta tietenkään mikään ei suju aivan suunnitellusti. Sinisen talon noita on melko matalan kynnyksen fantasiaromaani, joka sopii niillekin, jotka eivät ole genren tottuneita lukijoita.”

Sinisen talon noita on itsenäinen jatko-osa, mutta tarinasta saa luonnollisesti enemmän irti jos Tulen tyttärien maailma on tuttu. Sinisen talon noidan tapahtumat sijoittuvat noin 17 vuotta Tulen tyttärien päättymisen jälkeen. Ensiosan lapset ovat kasvaneet aikuisiksi ja kirja seuraa Aurin kasvutarinaa, mutta Tulen tyttärien keskeiset henkilöt löytyvät tämänkin kirjan sivuilta, sekä vanhoine että uusine ongelmineen.

Sinisen talon noita sopii nuorille aikuislukijoille, mutta sitä ei nuoresta päähenkilöstä huolimatta ole kirjoitettu varsinaisesti nuortenkirjaksi. Carole kertoo nuoresta päähenkilöstä kirjoittamisesta: “Jos kirjoittaisi nykytodellisuuteen sijoittuvaa nuortenkirjaa, kokemus olisi varmasti vallan erilainen kuin tilanteessa, jossa kirjan maailman lainalaisuudet, myös nuorten elämän osalta, ovat pitkälti oman kehittelyn varassa. Hahmona Auri lienee joissain tilanteissa varsin naiivi ja toisinaan taas velvoitettu olemaan aikuisempi kuin seitsemäntoistakesäinen noin keskimäärin joutuu olemaan. Nuorten maailma ei ole sama kuin keski-ikäistyvän kirjailijan maailma, mutta toisaalta tietty äärimmäisyys, ajattelemattomuus, rakkaudenkaipuu ja vapaudenhalu säilyvät samoina vuodesta toiseen.”

Kirjan teemana on vastuunkantaminen. Kirjassa sivutaan myös pakolaisuutta ja äitiyttä. Carolen suosikkipäähenkilö on selvä: Naarni. “Naarni oli henkilö, jonka joskus näin unessa, jonka ympärille koko maailma aikoinaan rakentui ja joka on minulle yhä kaikkein helpoin kirjoittaa. Suorastaan itsestään selvä. Mutta aivan yhtä törppönä se on näköjään pysynyt, kaikkia kulmia ei 17 vuotta ole riittänyt pehmentämään”, Carole kertoo.

Sinisen talon noidan kirjoittaminen oli Carolen mukaan varsin pitkä prosessi. Hän on kirjoittanut ensimmäiset rivit Tulen tyttärien ollessa vielä editointivaiheessa keväällä 2013. “Olin silloin niin kiinni esikoisromaanin maailmassa, että tuntui, ettei aivan kaikkea ollut vielä kerrottu.

Ne ensimmäiset rivit ovat yhä kirjan alussa hyvin pitkälti alkuperäisessä muodossaan.”

Muutoin teos on käynyt läpi isoja muutoksia sitten ensirivien kirjoittamisen. Carole muun muassa vaihtoi koko sivuhenkilökaartin. Käsikirjoitus myös lepäsi toisinaan vuodenkin verran pöytälaatikossa pohtimassa, millaiseksi haluaisi kasvaa.

Carole kirjoitti yhtä aikaa Sinisen talon noidan kanssa myös toista käsikirjoitusta. Sinisen talon noita tarjosi kaivattua vaihtelua. “Sinisen talon noidan kirjoittaminen oli usein todella kivaa. Rinnalla työstetty käsikirjoitus oli monilta osin niin raskas, että välillä oli suorastaan leppoisaa palata salarakkaan luo maailmaan, joka oli jo olemassa, ja sellaisten henkilöiden pariin, joita ei tarvinnut enää kehitellä, vaan joista tiesi miten he toimivat. Ja tulin lukeneeksi esikoisen läpi moneen kertaan huomatessani, etten enää muistanut jotain yksityiskohtaa, nimeä tai välimatkaa. Monessa mielessä jatko-osaisuuden suurin haaste onkin se, että kirjan pitäisi toimia myös itsenäisenä ja avata maailmaa ja henkilöiden taustoja tarpeeksi niillekin, jotka hyppäävät tarinan pariin vasta tällä kohdalla.

Seuraavaksi Carolelta on tiedossa jotain aivan muuta. “Seuraava romaanini on kaikella todennäköisyydellä tummanpuhuva nuortenkirja ja seuraava novellijulkaisu selkeästi aikuisille suunnattu. Ja koska joku kuitenkin kysyy, jatkuuko tämä sarja vielä, niin: Ei! Tuskin. Ehkä. Mitään en mene lupaamaan suuntaan tai toiseen. Vaikka kyllä minä tiedän kuka siinä sitten olisi päähenkilönä.”


Sinisen talon noita Osuuskumman verkkokaupassa.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!