Osuuskumma on 1-vuotias!

Osuuskumma_yksi_vuotta_finalEräänä keväisenä päivänä joukko kirjoittajia kokoontui yhteen. Aikansa siinä kummasteltuaan he synnyttivät osuuskuntamuotoisen Osuuskumma-kustannuksen. Tuosta päivästä on nyt tasan vuosi.

Osuuskumman blogipuolelta löytyy perustajajäsenen ja osuuskuntamuotoisen kustantamoajatuksen äidin, Christine Thorelin, haastattelu. Hän kertoo muun muassa mistä ajatus lähti ja missä Osuuskumma voisi olla kolmen vuoden kuluttua.

Vuodessa on tapahtunut paljon. Ensimmäisenä toimintavuotenaan Osuuskumma julkaisi kaksi novelliantologiaa ja perusti myös Ursula-lehden, josta on ilmestynyt kaksi numeroa. Jäsenmäärä on kasvanut sitten perustamiskokouksen. Monia muita hankkeita on laitettu työn alle, kuten Huomenna tuulet voimistuvat -antologia, joka ilmestyy huhtikuussa.

Tässä hallituksen puheenjohtaja Taru Luojolan juhlapuhe:

Puhe tekstimuodossaan:

”Kesällä 2011 ensimmäisen kerran Christine Thorel kyseli spefikirjoittajien keskuudessa, että löytyisiköhän ihmisiltä kiinnostusta perustaa kustannusosuuskunta. Itse kommentoin tähän jotain siihen malliin, että joo, ajatus oikein kiinnostava ja olen mukana, mutta en mielelläni ottaisi mitään hirveän vastuullista tehtävää itselleni. Ajatus muhi kesän ja syksyn mittaan, ja lopulta sitten huomasin, että minähän se siellä olen se, joka eniten niitä käytännön asioita suunnittelee ja miettii osuuskunnan perustamista varten. Ja kun keväällä 2012, tasan vuosi sitten maaliskuun 31. päivä, kokoonnuimme kustannusosuuskunnan perustamiskokoukseen, tämä 16 hengen perustajajoukko äänesti, että minusta tulee hallituksen ensimmäinen puheenjohtaja.

Viime vuoden alussa meillä oli myös käynnissä antologiaprojekti yhden kirjoittajafoorumin porukalla. Tarkoitus oli koostaa antologia erilaista rakkautta käsittelevistä tarinoista, ja kun monet kirjoittajista tulivat mukaan perustamaan Osuuskummaa, päätimme että tästä antologiasta tulee ensimmäinen julkaisumme. Sen lisäksi että minut äänestettiin puheenjohtajaksi, sain myös kunnian olla ensimmäisen julkaisumme, Kumman rakkaan, toimittaja yhdessä Tarja Sipiläisen kanssa. Sekä kustantamon pyörittäminen että kustannustoimittaminen olivat sellaista tyhjästä opettelua. Jokainen työvaihe tehtiin ensimmäisen kerran ja mietittiin vain, että miten se pitäisi tehdä ja toimittiin parhaalla mahdollisella tavalla. Kesäkuun lopussa saimme antologian julkaistua.

Seuraava merkkipaalu kustantamon toiminnassa oli Finncon viime vuoden heinäkuussa. Se oli ensimmäinen tilaisuus, jossa näkyvämmin esiinnyimme julkisesti porukalla. Finnconissa myös julkaistiin ensimmäinen numero viime vuonna aloittamastamme Ursula-lukemistolehdestä. Kun Steampunk-antologia sitten viime marraskuussa julkaistiin, voisi sanoa, että se oikeastaan oli se merkittävin tapahtuma, joka vakiinnutti asemaamme ensimmäisen vuoden aikana. Kun samassa yhteydessä aloimme markkinoida e-kirjoja ilman mitään suojauksia, voisi sanoa, että toimintamme pääsi kunnolla vauhtiin.

Nyt on ensimmäinen toimintavuosi takana ja meiltä tulee kolmas antologia huhtikuussa. Tämän vuoden aikana yleisön kiinnostus meitä kohtaan on kasvanut huomattavasti. Ilmapiiri tuntuu sellaiselta, että yleisö ja fandom luottavat meihin, ja me olemme vakiinnuttamassa asemaamme juuri sellaisena kustantamona, jollaiseksi Osuuskumman perustimme: kustantamoksi, joka julkaisee sellaista marginaalisempaa kirjallisuutta, jota isot kustantamot ylenkatsovat, mutta jota lukijat haluavat lukea. Olen erittäin innoissani lähdössä viemään Osuuskummaa myös toiselle toimintavuodelle. Meiltä on paljon hyviä julkaisuja tulossa tänä vuonna. Tuskin maltan odottaa!”

Tänään, 31. maaliskuuta 2013, me juhlimme 1-vuotiasta Osuuskummaa. Onneksi olkoon, Osuuskumma!

 

Lisätietoja:

Osuuskumma-kustannus
info@osuuskumma.fi

Hanna Matilainen (tiedottaja)
hanna.matilainen@osuuskumma.fi
+358 45 63 83 856

Osuuskumma-kustannus on osuuskuntamuotoinen kustantamo, joka julkaisee scifiä, fantasiaa, kauhua ja muuta spekulatiivista fiktiota niin romaani-, novelli- kuin lehtimuodossa. Osuuskumma on toiminut vuodesta 2012 ja se on tähän mennessä julkaissut mm. Kumman rakas -antologian sekä Suomen ensimmäisen steampunk-tarinoiden kokoelman nimeltään Steampunk! – Koneita ja korsetteja.

Osuuskumma-kustannus verkossa
Web: http://www.osuuskumma.fi/
Facebook: http://www.facebook.com/osuuskumma
Twitter: https://twitter.com/Osuuskumma

Yksi vastaus artikkeliin ”Osuuskumma on 1-vuotias!

  1. Päivitysilmoitus: Oon yksivuotias, oppimaan innokas, sain nimen hauskimman: Osuuskumma « Taru Luojola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *