Osuuskumma Finnconissa 2018

Taas on se aika kesästä, eli spekulatiivisen fiktion ystävät kokoontuvat tulevana viikonloppuna Turun Finnconiin. Osuuskumman kirjailijoita voit nähdä ja kuulla lukuisissa ohjelmissa, joihin voit tutustua tarkemmin alla. Myyntipöydästämme voit käydä ostamassa loppukesän lukemiset.

Kummalintu odottaa kuumeisesti pääsevänsä Turkuun pitkän tauon jälkeen ja toivoo näkevänsä siellä sinutkin! Tapahtuma on ilmainen.

PERJANTAI 13.7.

Stampunk International -julkistusmatinea
(18.00–22.00 Linnankatu 33)

Osuuskumma julkaisee Finnconissa kansainvälisen steampunk-antologian Steampunk International. Antologian virallinen julkistus on lauantaina Finnconin iltabileiden yhteydessä, mutta Osuuskumma järjestää jo perjantaina kaupunkiin saapuneille kirjallisuusmatinean työhuonekompleksi Työhuone 33:ssa. Luvassa on ääneenluettuja tekstejä, vapaata seurustelua ja taatusti höyryistä tunnelmaa.

Tapahtumapaikalla voi sivistyneeseen viktoriaaniseen tyyliin nauttia omia virvokkeita ja paikan päältä voi tietysti myös ostaa Steampunk International -antologiaa. Matinean jälkeen siirrytään muutaman korttelin matka panimoravintola Kouluun.

LAUANTAI 14.7.

Fantastinen matkaopas
(11.00–11.45, XX, Agora)

Pandimensionaalisen matkatoimiston agentti ja opas Ismo Nuoli haastattelee paneelissa kirjailijoita, jotka larppaavat kirjojensa hahmoja ja mainostavat omia maailmojaan. Shimo Suntila (pj.), Magdalena Hai, Sini Helminen ja Liliana Lento.

Buffy 20 vuotta -paneeli
(11.00–11.45, XV, Natura)

Buffy Vampyyrintappajan ensijulkaisusta tuli viime vuonna kuluneeksi 20 vuotta. Sarja oli ensimmäisiä, joissa nuori nainen oli fyysinen toimintasankari omilla ansioillaan. Millä tavalla sarja on vaikuttanut faneihin ja kirjoittajiin? Vampyyrintappajan merkityksestä keskustelevat Vesa Sisättö (pj.), Hanna Morre Matilainen, Anni Nupponen ja Olli Lönnberg.

Visuaalinen kirjoittaminen
(12.00–12.45, XV, Natura)

Visuaalinen kirjoittaminen ja visuaaliset inspiraation lähteet spefissä. Magdalena Hai (pj.) Mixu Lauronen, J.S. Meresmaa ja Anni Nupponen.

Nescitus – Dystopia tuntemattoman kauhusta (kuunnelma)
(12.00–12.45, XXII, Agora)

S.A. Hakkaraisen Nescitus on dystopia maailmasta, jossa on olemassa vain yksi Kaupunki. Esityksessä kuullaan kirjan prologi äänikirjaversiona.

Suuri Suomi-scifi keskustelu
(13.00–13.45, IX, Natura)

Moderni suomalainen tieteis- ja fantasiakirjallisuus sai alkunsa 1980- ja 1990-lukujen genrelehdissä. Tänä päivänä kotimaisia alan kirjoja julkaistaan jo kymmenittäin vuodessa ja useat suomalaiset kirjailijat ovat tehneet kansainvälisen läpimurtonsa. Kuinka tähän on tultu ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Toni Jerrman (pj.), Anne Leinonen, J.S. Meresmaa ja Johanna Sinisalo.

Stepanin koodeksin tuhannet kasvot
(13.00–13.45, XX, Agora)

Stepanin koodeksi, tuo Suomen oma Cthulhu-mythos, on kasvanut jo neljänteen antologiaan. Mitkä ovat jaettujen tarustojen uhat ja mahdollisuudet? Mihin kirotun kirjan kuvasto taipuu; miten välttää ennalta-arvattavuus? Artemis Kelosaari (pj.), Boris Hurtta, Samuli Antila, Markus Harju, Henna Sinisalo.

Aikamatkaajan Espoo -julkistuspaneeli
(15.00–15.45, XX, Agora)

Aikamatkailijan Espoo -teos vie lukijansa aikamatkalle halki Suomen toiseksi suurimman kaupungin menneisyyden ja tulevaisuuden. Tekijät kertovat teoksen synnystä ja antavat matkavinkkejä aikalomakautta varten. Marjut Katajala (pj.), Jussi Katajala, Tarja Sipiläinen ja Shimo Suntila.

Kissat ja kirjailijat
(15.00–15.45, XIV, Natura)

Kissat ovat innoittaneet useita kirjailijoita. Mikä kissoissa kiehtoo ja miksi niin moni kirjailija lumoutuu juuri kissaeläimistä? Anni Nupponen (pj.), Anu Korpinen ja Artemis Kelosaari.

Urbaani fantasia
(15.00–15.45, XV, Natura)

Urbaani fantasia voi sijoittua sekä historiallisiin että tulevaisuuden ympäristöihin. Mielikuvituksen rajoja koettelevissa kaupungeissa elävät niin ihmiset kuin maagiset olennotkin. Saara Henriksson (pj.), Samuli Antila ja Mia Myllymäki.

Tuoretta verta – paneeli kauhun kirjoittajalle
(16.00–16.45, XX, Agora)

Uunituoreen kauhukirjoittamisen oppaan toimittajat ja kirjoittajat pohtivat kauhun kirjoittamista ja kauhuoppaan syntyprosessia. Miten hyvää kauhua kirjoitetaan? Mikä innosti kokoamaan kirjoittamisoppaan kauhun kirjoittajille? Sara Palermo, Pyry Palermo (pj.) Marko Hautala, Mia Myllymäki, Boris Hurtta ja Artemis Kelosaari.

Kirjoituskissan käyttö
(16.00–16.45, XIV, Natura)

Mikä on kirjoituskissa ja mihin sitä käytetään? Esitelmä kirjoituskissan hankkimisesta, käyttämisestä ja hyödyistä. Runsaasti kuvamateriaalia. Esitelmän pitää kirjailija Anni Nupponen, jolla on pitkä kokemus kirjoituskissan käytöstä.

Mikä ihmeen YA?
(16.00–16.45, XV, Natura)

Young Adult -kirjallisuus on ollut jo pitkään kovaa valuuttaa ulkomailla ja on nyt vakiinnuttamassa asemaansa myös suomalaisessa spefissä. Mutta missä kulkevat YA:n rajat? Onko YA genre vai ikäluokitus? Keitä ovat YA:n lukijat? Katri Alatalo (pj.), Sini Helminen, Elina Pitkäkangas, J.S. Meresmaa ja Magdalena Hai.

Megajulkkarit
(19.00–16.45, Panimoravintola Koulu, Eerikinkatu 18)

Osuuskumma julkistaa kansainvälisen antologiansa Steampunk International. Tilaisuudessa julkistetaan myös viisi muuta teosta: Valitut: Suomen presidenttien salainen historia (Tutka), Genreblender: antologia (Tutka), Tuoretta verta: Kauhukirjoittajan opas (Stk), Tulikirjaimet ja muita sivuja Stepanin koodeksista (Kuoriaiskirjat) ja Aikamatkailijan Espoo (ESC)

SUNNUNTAI 15.7.

Eeppistä suomalaista fantasiaa, kiitos
(11.00–11.45, XXII, Agora)

Eeppisen fantasian taitajat keskustelevat kotimaisen eeppisen fantasian tarjonnasta ja sen mahdollisista haasteista ja muutoksista. Entä miltä näyttää eeppisen fantasian tulevaisuus? J.S. Meresmaa (pj.), Katri Alatalo ja Ilkka Auer.

Suklaata, suomuja ja mikrolonkeroita
(11.00–11.45, XIV, Natura)

Erotiikan kirjoittamisesta ja merkityksessä spefissä keskustelevat kirjailijat Anne Leinonen (pj.), Hanna Morre Matilainen, Magdalena Hai ja Carita Forsgren.

Hyvän ja pahan yhteiskunta
(11.00–11.45, XV, Natura)

Spekulatiivinen fiktio ei ole pelkkää klassisen hyvän ja pahan välisen taistelun kuvaamista, vaan sen avulla voi käsitellä arkoja ja ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita. Millaista on hyvän ja pahan välinen suhteellisuus? Samuli Antila (pj.), Mia Myllymäki, Christine Thorel ja Taru Luojola.

Myyttien moninainen käyttö
(13.00–13.45, XIV, Natura)

Myytit ovat läsnä arjessa ja kirjallisuudessa. Perinteiset sadut, tarinat ja myytit kiertävät uusiin tarinoihin ja genreihin. Miten perinteinen ja moderni kohtaavat, ja mikä on moderniteetin myytti? Mixu Lauronen (pj.), Carita Forsgren, Christine Thorel ja Sami Hakkarainen.

Suosittelemme scifiklassikoita
(14.00–14.45, XI, Natura)

Panelistit kertovat suosikeistaan vanhemmista scifi-klassikoista, miksi suosittelevat niitä genrestä vasta kiinnostuneille ja mitä inspiraatiota niistä voi olla nykylukijalle ja -kirjoittajalle. Lucilla Lin (pj.), Mixu Lauronen, Jani Saxell, Jussi Katajala ja Shimo Suntila.

Pienkustantaja on uusi musta
(14.00–14.45, XX, Agora)

Miksi spefikustantamoja on ilmestynyt kuin sieniä sateella? Pienkustantajien edustajat keskustelevat siitä, kannattaako spefin kustantaminen ja missä on heidän markkinarakonsa. Matti Järvinen (pj.), Erkka Leppänen, Juri Nummelin ja Taru Luojola.

Noitia, noitia!
(14.00–14.45, XV, Natura)

Noidat ovat aina ajankohtaisia! Kirjallisuuden ja elokuvien klassikkonoitia sekä kirjailijoiden omia luomuksia esittelevät Magdalena Hai ja Anne Leinonen.

Keidän ääni kuuluu, kenellä on valta?
(15.00–15.45, XIV, Natura)

Kirjailijoiden ajatuksia vähemmistöön kuuluvien henkilöhahmojen kirjoittamisesta. J.S. Meresmaa (pj.), Magdalena Hai ja Taru Luojola.

Kommentointi on suljettu.