Osuuskumma Finnconissa 2016 - Osuuskumma

Kesä: kärpäset, epävakaiset säät… vaan onneksi on Finncon!
Finncon saapuu Tampereelle tuossa ensi viikonloppuna, 1.-3.7. Täysi hieno ohjelmakartta löytyy tapahtuman sivuilta, mutta ohessa kummalinnun tärpit ohjelmista, joista voi kirjailijoitamme bongata.

Olemme tietenkin paikalla myös myyntipöydän kanssa, tervetuloa täydentämään kummallisen kirjallisuuden varastoja!

PERJANTAINA 1.7.

14:00-16:00 Luentosali A05
STK:n Raapalepaja
Raapaleet ovat tasan sadan sanan pienoisnovelleja. Ne ovat kiinnostava haaste niin kirjoitusharjoituksena kuin vakavampana taideteoksena. Tule mukaan kokeilemaan raapaleen kirjoittamista O. E. Lönnbergin ja Nina Korennon kanssa.

16:00-17:00 Luentosali A1
On Writing
Guests of Honor Catherynne M. Valente, Jasper Fforde and Anne Leinonen talk about their work, inspiration and methods. Chair: Saara Henriksson

17:00-18:00 Luentosali A1
Vaihtoehtoinen Tampere
Johanna Sinisalo, Salla Simukka, Anni Nupponen ja Samuli Antila, J.S. Meresmaa (pj.)
Millaisia koukkuja kirjailijat ovat löytäneet Suomen Manchesteriksi nimetystä kaupungista kosken äärellä? Millä tavoin he ovat hyödyntäneet sitä teoksissaan? Miten ylipäätään hyödyntää kotipaikkatuntemusta fiktiossa?

18.30 alkaen Vihtorin kirjasto
Kuoriaiskirjat ja Osuuskumma esittää: Julkkarikvartetti!
Finncon-perjantaina yön mustuudesta nousee neljä kovaa kirjaa. Lähde mukaan juhlistamaan tätä merkkitapausta arvon kirjailijoiden kanssa Vihtorin kirjastoon, jossa nimestään huolimatta ei kirjastokortti kelpaa (mutta pankkikortti kuitenkin). Silloin verhojen takaa paljastuu seuraavat teokset:
– Shimo Suntila: Tähtiviima (Osuuskumma)
– Eero Korpinen: Patli Dunin yö (Kuoriaiskirjat)
– Shimo Suntila (toim.): Teräskoura ja muita sivuja Stepanin koodeksista (Kuoriaiskirjat)
– Tuomas Saloranta: Musta tähti ja muita tarinoita tulevaisuudesta (Kuoriaiskirjat)

LAUANTAINA 2.7.

11:00-12:00 Luentosali A1
Suomalainen mytologia
Anne Leinonen, Eeva-Liisa Tenhunen, Juha Jyrkäs, Tiina Raevaara, Matti Järvinen (pj.)
Onko suomalainen mytologia aikansa elänyt? Joutaako Kalevala romukoppaan? Vai onko mytologia uinut vaivihkaa suomalaiseen nykyspefiin?
Paneelikeskustelussa pohditaan suomalaisten mytologia-ainesten, mytologiaeläinten ja kansanperinteen suhdetta vanhempaan ja uudempaan kaunokirjallisuuteen. Keskustelijoiden oman tuotannon ohella nostetaan esiin myös muuta suomalaista kirjallisuutta.

Tähtiviima

Kansi: Arren Zherbin

11:00-12:00 Luentosali A05
Julkistamistilaisuus: Naakkamestari ja Tähtiviima
Esittelyssä kesän uutuuskirjat Naakkamestari ja Tähtiviima. J.S. Meresmaan vaihtoehtohistoriallinen pienoisromaani Naakkamestari voitti viime syksynä Robustos-kustantamon kirjoituskilpailun. Tähtiviima puolestaan on kokoelma Shimo Suntilan tieteisnovelleja, joissa ihminen on pieni ja avaruus valtava.

11:00-12:00 Luentosali D10b
Jaconia – yksi maailma, monta kertojaa
Petri Hiltunen, Erkka Leppänen, Ville Vuorela, Anni Nupponen (pj.)
Petri Hiltusen luoma fantasiamaailma Jaconia on innostanut niin kirjailijoita kuin roolipelintekijöitäkin. Millaista on avata luomansa maailma toisten käytettäväksi ja millaista on kirjoittaa omia tarinoita juuri Jaconiaan?

12:00-13:00 Luentosali A4
Koodeksin jäljillä
Shimo Suntila
H.P. Lovecraft loi Cthulhu-myyttoksen, joka on kaikille kirjoittajille avoin universumi. Kotimainen vastine Necronomiconille ja suurille muinaisille on URS-kirjoittajaliikkeen kehittämä Stepanin koodeksi. Shimo Suntila kertoo, mistä koodeksi on saanut alkunsa, mitä elementtejä sen universumiin kuuluu ja miten aiheesta kiinnostuneet kirjoittajat pääsevät mukaan hopean, kullan, kuoleman, hevospäisten miesten ja monikätisten naisten maailmaan.

12:00-13:00 Luentosali A06 (lapsiperhetila)
Von Hetulan tietokilpailu Eläinten oudoista tavoista
Tiedätkö, minkä väristä on virtahevon maito? (Psst! Ei ainakaan valkoista!)
Lapsille suunnattu hauska tietovisailu eläinkunnan erikoisuuksista biologi-seikkailijatar Floora von Hetulan hengessä. Ai siis kenen?
(Psst! Tietokilpailu perustuu Heikki Nevalan ja Carlos da Cruzin kirjaan Tutut oudot eläimet).

13:00-14:00 Luentosali D10a
From Writer To Author
Mikko Rauhala, Artemis Kelosaari, Saara Henriksson and Jasper Fforde
Are you looking to be a writer? How to get started? What have been the most rewarding moments in writing, and what has been hard? How to go about in the business of writing? Two newbies, one junior and a seasoned pro discuss.

14:00-15:00 Luentosali A3
Sotaisaa kirjallisuutta
Millaista on kirjoittaa sodasta fiktiivisessä maailmassa ja miksi sodasta kirjoittaminen kiehtoo? Keskustelemassa kirjailijat Magdalena Hai, Samuli Antila, Anni Nupponen ja Juha-Pekka Koskinen. Pj. M.G.Soikkeli.

14:00-15:00 Juhlasali
Kansanperinteestä utopioihin – myytit ja kansanperinne mielikuvituksen polttoaineena
Anne Leinosen kunniavieraspuhe.

15:00-16:00 Luentosali A4
Tähtifantasia-palkinnonjako ja varjoraati
Shimo Suntila, Sini Neuvonen, Marko Kivelä, Aleksi Kuutio(pj.)
Tähtifantasia-palkinto myönnetään vuoden parhaalle käännösfantasiakirjalle. Arvovaltainen varjoraati arvioi viiden kärjen ja keskustelee teoksista.
Lopuksi julkistetaan voittaja, joka on varjoraadin mielestä tietenkin väärä. Seuraa kalabaliikki.

16:00-17:00 Luentosali D10a
Sex, drugs and Puss ‘n Boots
Beneath the sweet, Disney exterior of fairy tales often lies a roiling underbelly of lust, abuse and unfulfilled desire. Modern reincarnations often put the subtext of the originals out for anyone to see. In a panel moderated by Nina Niskanen, Anne Leinonen and Catherynne M. Valente discuss the topic of sex in the context of fairy tales. CW: may contain discussion of sexual abuse.

17:00-18:00 Luentosali A1
Sadut – portti kauhun maailmaan
Juha Jyrkäs, Artemis Kelosaari ja Lucilla Lin (pj.)
Monet tunnetut satukirjat, kuten Grimmin ja Hoffmanin tarinat, jakavat yhteiset juuret kauhukirjallisuuden kanssa. Lisäksi monelle kauhuharrastajista ja kirjoittajista sadut – esimerkiksi Andersenin ja Anni Swannin sadut – ovat herättäneet lapsena ensikiinnostuksen pelottaviin aiheisiin

SUNNUNTAINA 3.7.

11:00-12:00 Luentosali A1
Suuri käännöskeskustelu
Paneelin puitavana spefin kääntämisen kiemurat ja mutkat. Miten suomalaista spekulatiivista fiktiota saatetaan maailmalle? Mikä on fandomin rooli kirjailijan tunnetuksi tulemisessa ulkomailla? Miksi angloamerikkalainen kirjallisuus hallitsee spefiä, kun sarjakuvaa käännetään suoraan Koreasta ja Japanista? Keskustelemassa kirjailijat Emmi Itäranta ja Miina Supinen sekä kääntäjä Johanna Vainikainen. Pj. kirjailija Magdalena Hai.

11:00-14:00 Luentosali A05
Kalevalarunoustyöpaja
Kalevalamitta tuo monelle ennakkoluuloja ja stereotypioita mieleen, Nyt on aika heittää kaikki nuo luulot jontkaan ja romukoppaan! Kirjailija-muusikko Juha Jyrkäs näyttää, kuinka nelipolvitrokee sopii moderniin suomen kieleen kuin nenä päähän, ja kuinka se taipuu vaikka lööppeihin ja rock-sanoituksiin. Pajassa jokainen kirjoittaa oman kalevalamittaisen runonsa, joka sitten tarkistetaan.

12:00-13:00
Signeeraukset
Kunniavieras Anne Leinonen signeeraa pääaulassa.

13:00-14:00 Luentosali A1
Nanosiblings – Kirjasta transmediaksi
Eija Lappalaisen ja Anne Leinosen luoman Routasisarukset-kirjasarjan pohjalta suunnitellaan animaatiosarjaa ja elokuvaa. Miten kirja muotoutuu muiksi medioiksi? Sukellus postapokalyptiseen maailmaan, jossa supervoimilla voi pelastaa tai tuhota maailman. Hanketta julkistamassa tuottaja-käsikirjoittaja Carita Forsgren ja kirjailija-käsikirjoittaja Anne Leinonen.

13:00-14:00 Luentosali A3
Maineentuhoamisantologia
Erilaisia teema-antologioita on julkaistu viime vuosina paljon. Silti emme voi lakata julkaisemasta lisää! Mikä antologioiden toimittamisessa kiehtoo, ja kuka niitä lukee? Onko tässä enää mitään järkeä? Keskustelemassa valovoimaiset toimittajat Vanda Kalanainen, Sebastian Kalmari, Stig-Peter Lund ja Annastassia Miró. Pj. Melissa WonderHerr.

14:00-16:00 Luentosali A05
Morren fantastinen sparraus
Nyt spefin kirjoittajalle tarjolla alan ammattilaisen sparrausapua. Tule juttelemaan tekstistäsi tai ideastasi luottamuksellisesti Morren kanssa. Varaa 20 minuutin aikasi 30.6. mennessä osoitteesta hanna@morrenmaailma.fi.

14:00-15:00 Juhlasali
Guest of Honor speech: Anne Leinonen
Guest of Honor Anne Leinonen speaks and reads a short sample of her work.

15:00-16:00 Juhlasali
Sähkökantelekeikka & Pixel Sisters
Pakanallista extreme metalia sähkökanteleella! Kantele – tuo Suomen kansallissoitin mielletään stereotypioissa hiljaiseksi, feminiiniseksi ja vaatimattomaksi soittimeksi. Vaan on aika rikkoa ennakkoluulot! Sähkökanneltaja Juha Jyrkäs näyttää, miltä kuulostaa Väinämöisen soittimella soitettu äänekäs, miehisellä uholla varustettu mahtipontinen metallimusiikki!”

15:00-16:00 Luentosali D10a
Moomins and writing
How do the Moomins influence the work of authors? Karo Leikomaa (mod), Jasper Fforde, Anni Nupponen and Johanna Sinisalo talk about their views on the Moomins and the influence Moomins have on their work.

15:00-16:00 Luentosali D10b
Romanttista fantasiaa vai fantastista romantiikkaa?
J.S. Meresmaa, Maria Carole, Liliana Lento, Elina Pitkäkangas, Matti Järvinen (pj.)
Mitä annettavaa romantiikalla on fantasiakirjallisuudelle? Tai fantasialla romanttiselle kirjallisuudelle?
Lajeja taitavasti yhdistelevät kirjailijat valottavat suhdettaan niihin ja kertovat, mikä romantiikan ja fantasian yhdistämisessä viehättää. Miten vältetään kliseiden karikot? Kuinka luodaan hahmoista kiinnostavia? Millä keinoilla luodaan ihmissuhteisiin jännitettä?
Varoitus: Keskustelu voi aiheuttaa pysyvää haittaa romantiikkaan liitetyille ennakkoluuloille.

16:00-17:00 Luentosali A1
Fantastinen matkaopas
Moni meistä haluaisi vierailla Westerosissa, Keskimaassa tai klingonien kotiplaneetalla, mutta siinä unohtuu kiinnostavien kohteiden luontainen hengenvaarallisuus. Viisas turisti tietää, mitä voi syödä, missä käydä ja kenelle irvistää ilman välitöntä turpasaunan riskiä.
Kolme hahmoa omista maailmoistaan on saapunut yleisön eteen esittelemään synnyinseutujaan mahdollisina matkakohteina, ja heitä kuulustelee pandimensionaalisen matkatoimiston agentti, joka kaivaa esiin myyntipuheiden alle kätketyt rancorinkuopat.
Jos yleisö haluaa tutustua kohteisiin etukäteen, lukulista on seuraava. Anni Nupponen: Kauheat lapset; Helena Waris: Vuori; Petri Hiltunen: Praedor-albumit Kuninkaan lapset, Kuolleen jumalan palvelija, Koston merkki ja Taivaan suuri susi.

16:00-17:00
Kaffeeklatch Anne Leinonen
Tule nauttimaan juotavaa ja jutustelemaan mukavia kunniavieraan kanssa. Mukaan mahtuu rajattu määrä henkilöitä, ilmoittaudu infossa!

16:00-17:00 Luentosali A05
STK:n miitti
Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajille tapaaminen. Tilaisuus on avoin kaikille sf/f-kirjoittamisesta kiinnostuneille. Mia Myllymäki ja Katri Alatalo

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!