Mia Myllymäelle luovuus ja teknisyys täydentävät toisiaan

Insinööri ja kirjailija Mia Myllymäki tarttuu esikoiskirjassaan rohkeasti ihmiskunnan suuriin kysymyksiin.

Tämän syksyn vahva esikoiskirjailija Mia Myllymäki asuu Kokkolassa ja on ammatiltaan kemiantekniikan insinööri. Ennen esikoiskirjaa häneltä on julkaistu kymmenisen spefinovellia. Esikoiskirja Väkevä mieli on dystopia, jossa liikutaan sairaalaympäristössä ja kehitetään uusia, ihmisen mieleen vaikuttavia lääkkeitä. Lääkebisnes voi olla häikäilemätöntä ja rumaa ja ihmisten teot pahoja, mutta kirjan asetelma ei ole lainkaan mustavalkoinen.

Väkevässä mielessä liikutaan noin parinsadan vuoden päässä nykyhetkestä, silti juuri tämän päivän asiat ja uutiset innoittivat Miaa kirjoittamaan.

– Arkipäiväiset asiat, joita tapahtuu ympärillämme, keskustelut, lehtijutut ja uutiset, jotka koskettavat meitä kaikkia elämän eri osa-alueilla. Kysymykset, kyseenalaistukset, puheenvuorot puolesta ja vastaan. Rokotteet, influenssat, lääketehtaat ja seuraukset, jos lääkkeet otetaan tai jätetään ottamatta. Minua kiinnostaa se, miten ja minkälaisilla keinoilla ihmisiä ohjataan tietynlaiseen käyttäytymiseen. Kuinka sen tekevät lähimmäisemme tai jokin hyvin etäiseltä tuntuva instanssi. Mielenhallintalääke johdatti Väkevän mielen tapahtumat sairaalaan. Lääke oli ensin, sairaala vasta sitten, Mia Myllymäki kertoo.

Lääkkeiden valmistamisen prosessi on kirjassa kuvattu tarkasti ja se istuu kerrontaan luontevana osana vieden tarinaa eteenpäin. Humanistilukija suorastaan kadehtii moista pakottomuutta ja epäilee, että kirjailijan siviiliammatilla on jotain tekemistä asian kanssa.

– Uskoisin, että kiinnostus tekniikkaa kohtaan näkyy kirjoittamisessani, ja analyyttisyys ja järjestelmällisyys ovat insinöörimäisiä piirteitä, jotka näkyvät tekemisissäni ylipäätään. Mutta täysin suoraviivaista se ei ole. Haluan suunnitella asioita etukäteen, ja toisaalta olla suunnittelematta; noudattaa sääntöjä ja olla noudattamatta. Luova harrastus on vastapainoa tekniselle ammatille. Kirjailijaminäni haluaa ottaa etäisyyttä insinööriminääni, Myllymäki tunnustaa.

Hänen ei tarvinnut tehdä kovin paljon taustatyötä kirjaa varten, ajatustyötä sitäkin enemmän. Kirjan keskeiset henkilöhahmot ovat väkevästi tuntevia ja vahvasti eläviä ihmisiä. Heillä on intohimoja ja paljon hyviä aikeita, mutta jokainen tekee virheitä ja kokee menetyksiä.
– Hahmojen esikuvia ovat kaikki tapaamani ihmiset. En tunne kovin monia, joiden elämä olisi ollut ruusuilla tanssimista, mutta tiedän monia, jotka vastoinkäymisiin murentuessaan löytävät kuitenkin voimaa jaksaa seuraavaan päivään, Myllymäki sanoo.

Erityisesti keskeisen naishahmon, Kefan, persoona ja selviytymiskeinot antavat lukijalle pohtimisen aihetta.
– Kefan voi ajatella edustavan niitä, joissa turhautuminen, pelko ja epätoivo aiheuttavat voimakkaita reaktioita muita ihmisiä ja systeemiä kohtaan, kun taas toiset murehtivat itsekseen kaikessa hiljaisuudessa, Myllymäki mietti.

Kirjat ja lukeminen ovat kuuluneet Mia Myllymäen elämään aina. Monen muun spefikirjailijan tapaan hän ihailee erityisesti J.R.R. Tolkienia. Kokkola on spekulatiivisen fiktion kirjoittajalle melko yksinäinen paikka asua. Vaikka nauttiikin yksinäisyydestä, Mia toivoisi silloin tällöin mahdollisuutta jutustella kirjoittamisesta vaikka kahvikupposen ääressä. Onneksii osuuskuntamuotoisen kustantamon jäsenyys antaa paitsi mahdollisuuden oppia monia uusia, kustantamiseen liittyviä taitoja, myös vertaisryhmän, jonka kanssa mukava tehdä töitä ja juhlia työn saavutuksia.

Tällä hetkellä Mia työstää jo uutta romaanimuotoista käsikirjoitusta, mutta myös novelleja on tekeillä. Väkevän mielen tärkeät teemat ja maailma ovat silti vielä ihan liki, eivätkä siinä esitetyt kysymykset ja spekulaatio jätä lukijaa tai kirjailijaa aivan heti rauhaan.

Väkevän mielen maailma, yhteiskunta ja ihmiset – ja niiden epätasapaino – ovat asioita, jotka voivat tavallaan olla jo olemassa. Ihmiskunta petaa itse omat ongelmansa, jotka idätetään kauan ennen kuin asioita oikeasti tapahtuu. Onko ihmiskunnan tulevaisuus sellainen, onko se mahdollinen – nämä ovat niitä kysymyksiä, joita Väkevän mielen on tarkoitus esittää.

 

Mia Myllymäkeä haastatteli Mervi Heikkilä.

Kommentointi on suljettu.