J.S.Meresmaa: Lintukoto

Alunperin minun ei pitänyt osallistua antologiaan ollenkaan, koska ajattelin, etten löydä sellaista tarinaa, joka sopisi ekologiseen scifiin. Olen kirjoittanut scifiä varsin vähän. Kumma kyllä, pian kirjoittajahuhuilun jälkeen työpaikan kahvitauolla selasin iltapäivälehteä ja eräs otsikko pompahti esiin. Se käsitteli plusenergiataloja ja oli iltapäivälehdille tyypilliseen tapaan otsikoitu sillä tavalla jännästi, että kaksoismerkitysten löytäminen oli mahdollista. Tarinan ydinidea muotoutui mielessä saman tien ja niin voimakkaana, että tiesin tarinan tulevan väistämättä. Kirjoitin synopsiksen ylös siltä istumalta. Ajatus siitä, että koti, jonka pitäisi olla turvapaikka ja tarjota suojaa, olisikin jotain muuta, oli kutkuttava. Kirjoitusprosessin aikana oli kiinnostavaa kurkistaa tulevaisuuteen ja tutkia, miten me saattaisimme asua muutaman vuosikymmenen kuluttua. Ennusteleminen osoittautui haastavaksi!

Ekologisia tuotteita tehdään nykyään markkinoille paljon – tai ainakin tuotteita mainostetaan sellaisina. Mielestäni yksilöt luottavat liiaksi siihen, että yritysten pyrkimykset ovat kunniallisia. Olen sen verran skeptikko, että arvelen yritysten eettisyyden väistämättä kärsivän liiketaloudellisista tavoitteista, kun toiminta kasvaa suureksi. Toisaalta isoilla yrityksillä on mahdollisuudet tehdä sen mittakaavan eettisiä päätöksiä, että ne todella tuntuvatkin jossain. Vastuu yritysten eettisyyden ja niiden toimintapojen ekologisuuden arvioinnista on kuitenkin sysätty valtaosin kuluttajille. Se on väärin.

Tietämyksemme ympäristövaikutuksista perustuu olemassa olevaan tietoon. Paljon puhutaan milloin minkäkin toimen ja hankinnan ympäristövaikutuksista ja hiilijalanjäljestä. Syyllisyydentunne on kehno keino muuttaa elintapojaan. Tärkeintä mielestäni on etsiä tietoa erilaisista lähteistä ja olla ennen kaikkea tietoinen valinnoistaan. Maalaisjärjellä pärjää pitkälle. Yksin ei voi koko maailmaa pelastaa, mutta pienetkin teot ovat merkittäviä ihmiselle itselleen. Ja kyllä ne suuret virrat koostuvat pienistä puroista. Itse en omista autoa, vaan käytän julkisia liikennevälineitä.

Vastaa