Kummalinnun tärpit Helsingin Kirjamessuille 2016

Nyt se sitten lähestyy, vuoden suurin kirjallisuustapahtuma. Kuten tavallista, Osuuskumma on mukana mukavalla edustuksella ja kokonaisen kirjavaraston kanssa.

Meidät löytää osastolta 6g108 yhdessä Robustos-kustannuksen kanssa. (Jos etsitte meitä messulehdestä, osasto on tosiaan Robustoksen nimellä.) Voitte myös seurata ilmassa leijuvaa mainion spefikirjallisuuden tuntua. Tarjolla on uunituoreita uutuuksia ja messutarjouksia joka makuun.

Sijainti kirjamessuilla 6g108”Omia” ohjelmiamme tarjolla on neljä, kaikki perjantaikävijöille:

Tiedonjakaja vai tarinankertoja?
Pe 28.10. klo 11.30 – 12.30 — Kullervo

Tietokirjailijan ja kaunokirjailijan työ ovat hyvin erilaisia. Jokunen kirjailija tekee kumpaakin. Auttaako faktatausta fiktiota kirjoittaessa – ja toisin päin? Vai sekoittuvatko monitaiturin kaksi maailmaa joskus liikaakin? Onko tietokirjasta erityisen luontevaa siirtyä tieteiskirjallisuuteen?

Maija Haavisto, Tiina Raevaara, Risto Isomäki, Saara Henriksson ja Hanna ”Morre” Matilainen.


Spefin keinoin kiinni nykytodellisuuden kipukohtiin
Pe 28.10. klo 10.30 – 11.30 — Aino

Sensuurin välttämiseksi on hallitsevia arvosteltu parodian, piiloilmaisujen ja vaihtoehtoisten maailmojen avulla. Nyky-Suomessa kirjallisuutta ei enää juuri sensuroida. Miksi siis tarvitsemme spekulatiivista kirjallisuutta näyttääksemme nykytodellisuutemme kipukohtia?

Johanna Sinisalo, Kari Välimäki, Anu Holopainen ja Maija Haavisto.


Kirjallisuudenopetus ja vaihtoehtoiset maailmat
Pe 28.10. klo 10.30 – 11.00 — Kulttuurilava

Spekulatiivinen fiktio, esimerkiksi fantasia- ja tieteiskirjallisuus, paitsi ruokkivat mielikuvitusta, myös tarjoavat vaihtoehtomaailmoillaan loputtomasti pohdiskeltavaa ja vertailukohtia nykymaailman ilmiöihin. Miten tätä potentiaalia voisi entistä paremmin hyödyntää kirjallisuudenopetuksessa? Kirjailija-opettajat Taru Kumara-Moisio, Katri Alatalo ja Hanna Matilainen avaavat näkökulmia sekä spefi-kirjallisuuden erityispiirteisiin että kirjallisuudenopetukseen.


Samuli Antila: Vasalli
Pe 28.10. klo 13.30 – 14.00 — Kirjakahvila

Sotien laineet pyyhkivät yli Suomen. Anton havahtuu Kalevankankaan taisteluiden keskellä ja joutuu mukaan salaperäisen veljeskunnan ikiaikaisiin juonitteluihin. 1900-luvun alkupuoliskon Tampere herää eloon ja tunkee lukijan tajuntaan kaikkien aistien kautta. Vasalli näyttää lukijalle, kuinka nykypäivä peilaa historiaa – vastaanasettelujen aika ei ole ohi. Haastattelijana Jani Saxell.

Mutta ei siinä kaikki. Kummajaiskirjailijat edustavat myös muissa ohjelmissa. Käy katsomassa vaikka nämä:

perjantai 28.10.

Käsikirjoitus on valmis – mistä julkaisija?
klo 19.15-20.00 — KirjaKallio

Iso kustantamo, pikkukustantamo, osuuskunta, omakustanne, netissä julkaiseminen – kirjoittajalle on tarjolla nykyään lukuisia vaihtoehtoja julkaista, mutta miten valita se oikea? Kirjailijat Juha Jyrkäs, J.S. Meresmaa ja Tuomas Saloranta kertovat, keskustelun vetäjänä Vesa Sisättö.

lauantai 29.10.

Dekkarilauantai: HISTORIAN EVÄÄT
klo 12.00-13.00 — Mika Waltari

Miten tutkittua historiaa hyödynnetään kuvitteellisissa dekkareissa? Jari Hanski kysyy sitä kirjailijoilta. Terttu Autere, Jyrki Heino, Mikko Porvali, Jussi Katajala.

Steampunkin kirjalliset maisemat
klo 12.30-13.00 — Takauma

Steampunk on nouseva kirjallinen suuntaus Suomessakin. Millaisista elementeistä kotimainen höyrypunk rakentuu? Miten se eroaa fantasiasta ja scifistä? Keskustelemassa J.S. Meresmaa, Anni Nupponen ja Magdalena Hai, haastattelijana Paula Havaste.

sunnuntai 30.10.

Chick littiä yli genrerajojen
klo 10.30-11.30 — Aino

Chick lit – moderni naisten viihdekirjallisuus – tuo yleensä näyttämölle itsenäisiä kaupunkilaisnaisia. Voiko chick lit taipua muuhunkin? Entä jos mukaan sekoitetaan fantasiaa tai kirja suunnataan yläkouluikäisille? Genrerajoja rikkovasta chick litistä keskustelemassa Niina With, Tuija Lehtinen, Anna Hallava, Tiina Piilola ja Liliana Lento. Haastattelijana Maria Carole.

J.S. Meresmaa: Naakkamestari
klo 11.00-11.30 — KirjaKallio

Tampereelle vuoteen 1900 sijoittuva kertomus yhdistää vaihtoehtohistoriaa ja steampunkia. Naakkamestari kertoo vallasta, tekniikan murroksesta, vähemmistöistä ja selviytymisestä – eli juuri tästä päivästä. Haastattelijoina Kallion lukiolaiset.

Kommentointi on suljettu.