Kummalinnun kynästä: Tarkastajan tassunjäljet - Osuuskumma

Kummalinnun kynästä

M. A. Tyrskyluoto kertoo erään kirjankannen erikoislaatuisesta synnystä.

Sanotaan, että kissoilla on yhdeksän elämää. Useampi kuin yksi elämä on varmasti Miisulla, yhdellä Anni Nupposen kirjoituskissoista. Kyseinen kissa on nimittäin toiminut inspiraation lähteenä tarkastaja Miisanderille, hahmolle Osuuskumman kissoihin keskittyvässä antologiassa Varjoisilta kujilta.

Miisander-hahmo syntyi kissasta otetusta valokuvasta, jossa oli film noir -henkistä dekkaritunnelmaa. Kun kuulin hahmosta, innostuin luonnostelemaan tarkastaja Miisanderista antropomorfisen tulkinnan.

Miisu ei ollut erityisen vakuuttunut taiteilijan näkemyksestä, ja häntä oli vaikeaa suostutella poseeraamaan kuvan kanssa.

Miisander ja malli. Valokuva: Anni Nupponen.

Kun tarkastaja Miisanderista kertova novelli tuli osaksi kissatarinoita sisältävää antologiaa, minulla oli kunnia luoda visio tarkastaja Miisanderista antologian kanteen. Jatkoin piirroksen työstämistä maalaukseksi. Kuten useimmat taiteen muodot, kirjan kannen tekeminen on usein luopumisharjoitus. Niin tälläkin kertaa. Olin kovin kiintynyt esimerkiksi Miisanderin julmiin kynsiin, jotka näkyvät alkuperäisessä luonnoksessa. Kannessa Miisander kannatti kuitenkin nostaa etualalle.

Kaupunkimaisema oli luonnollinen valinta taustaksi. Tarkimmat saattavat huomata muutaman talon arkkitehtuurissa hienoisen viittauksen Miisanderin kotikaupungin Tampereen vanhoihin tiilirakennuksiin.

Väripaletti muotoutui tummasävyiseksi. Taloista ja ikkunoista tuli noir-henkisesti vinot ja epäsymmetriset. Ja näyttääkö tuo oviaukko siltä, kuin talo huutaisi?

Varjoisilta kujilta -teoksen kansikuva.

Laskevan auringon ja yön rajalla.

Piirsin myös jokusen kissakuvan kirjan sisäsivuille, ja takakannessa lukijaa tarkkailee kissan silmä. Valmis työ tyydyttänee Miisanderin esikuvaa hieman enemmän kuin ensimmäinen luonnos, sillä hän suostui viimein poseeraamaan sen äärellä.

Miisu, tosielämän tarkastaja Miisander. Valokuva: Anni Nupponen.

Kirjoittaja

M. A. Tyrskyluoto

M. A. Tyrskyluoto

M. A. Tyrskyluoto on kielialan ammattilainen, joka kirjoittaa ja toimittaa tekstejä sekä suomeksi että englanniksi.

Kirja on saatavilla Osuuskumman kaupasta:

Varjoisilta kujilta

Novelliantologia
Tarinoita villeistä, vapaista, viattomista ja vaarallisista kissoista. Kansien väliin on koottu 11 novellia, joiden tyyli kulkee dekkarista kauhuun ja romantiikasta seikkailuun.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!