Kummalinnun kynästä: Kirjoituskissan käyttö - Osuuskumma

Kummalinnun kynästä

Anni Nupponen kertoo kirjoituskissan käytöstä.

Jäikö Finnconin Kirjoituskissan käyttö -esitelmä väliin? Ei hätää, tässä kirjoituskissan käytön ydinkohdat kuvamateriaalin kanssa.

Mikä on kirjoituskissa?

Kirjoituskissa on kissaeläin, joka osallistuu jollain tavalla kirjoitusprosessiin. Kirjoituskissaa voi käyttää missä kirjoitusprosessin vaiheessa vain.

Vastoin sitkeitä ennakkoluuloja, kirjoituskissa ei ole koskaan tiellä. Sen tehtävä on päin vastoin motivoida ja kannustaa kirjoittajaa ansaitsemaan arvokas kirjoitusaika kissalta.

Kirjoituskissan käyttämiä menetelmiä ovat kehotus, tuijotus, blokkaus ja editointi. Näistä kehotus ja tuijotus ovat lempeitä työskentelytapoja, kun taas blokkausta ja editointia käyttävää kirjoituskissaa suositellaan vain kokeneille kirjoittajille.

Kehotus

Kehotus.

Kehotuksessa kirjoituskissa muistuttaa ihmistä siitä, että olisi aika jo ryhtyä kirjoittamaan.

Tuijotus

Tuijotus.

Tuijottamalla kirjoituskissa valvoo kirjoittamisen etenemistä. Julma ilme kuuluu asiaan – ihmisen tulee muistaa, että hän on vajavainen. Kissa puolestaan on täydellinen ja tietää aina paremmin.

Blokkaus

Blokkaus.

Blokkauksessa kirjoituskissa haastaa kirjoitusvälineiden fyysisen saatavuuden. Kirjoitusaika on ansaittava purkamalla blokkaus. Tämän voi tehdä esimerkiksi lahjomalla ruoalla tai silittämättä. Silittäminen ei tosin välttämättä pura blokkausta, mutta voi aiheuttaa kehräyshyötyjä.

Editointi

Editointi.

Kirjoituskissa voi myös editoida ihmisen tekstiä suoraan tai antaa muutoin palautetta kirjoituksen laadusta. Tällöin jää ihmisen tulkittavaksi, pareneeko teksti myös ihmisvastaanottajan eikä vain kissalukijan mielestä.

Kirjoituskissan osallistumisesta huolimatta lopputulos saattaa olla sellainen, ettei kissaa kuitenkaan kiinnosta.

Hermostuttaako lopputulos? Ei hätää! Kissaa ei kiinnosta.

Kirjoittaja

Anni Kuu Nupponen

Anni Kuu Nupponen

Anni Kuu Nupponen on tamperelainen kirjailija. Hän on julkaissut romaaneja, novelleja ja pienproosaa. Nupponen kirjoittaa lyyristä fantasiaa, yhteiskunnallista scifiä sekä maagista realismia.

Myös Valkoisen kaupungin kirjoittamisessa on käytetty kirjoituskissaa.

Kansikuva: taustalla jäätyneet ääriviivat eteläamerikkalaisvaikutteisista ihmis- ja eläinhahmoista, keskellä kultainen korkokuva auringosta, jolla on kasvot.

Romaani

Nainen kurkottaa kohti aurinkoa jäätyneessä kaupungissa.

Maailma on jäätynyt ilmastokatastrofin seurauksena ja ihmiskunnan rippeet ovat vetäytyneet suljettuihin kaupunkeihin. Sonja, kuuluisan taiteilijan Sasha Marun tytär, haluaa oppia tuntemaan edesmenneen isänsä.

Valkoinen kaupunki on romaani taiteesta, kylmyydestä, rajoista ja niiden ylittämisestä.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!