Kaiken yllä etana - spekulatiivista fiktiota romaanimuodossa Creative Commons -lisenssillä - Osuuskumma

Osuuskumma-kustannus julkaisee 5.10. Janos Honkosen esikoisromaanin Kaiken yllä etana lisenssillä, joka mahdollistaa sen vapaan ei-kaupallisen kopioimisen.

Kaiken yllä etana - kansikuva9.9.2013 Helsinki/Tampere — Osuuskumma-kustannus julkaisee lokakuun 5. päivä Janos Honkosen esikoisromaanin Kaiken yllä etana, joka sijoittuu assosiaation, muistin ja psykogeografian lakien mukaan toimivaan maailmaan. Tarinan päähenkilö Arre on alempi virkamies, joka juuttuu työn ja unettomuuden kierteeseen. Läheiset alkavat puhua tuntemattomia kieliä, unohtuvat ja katoavat. Maisemat muuttuvat. Kaupunki ja koko elämä kutistuvat vääjäämättömästi, ja kaiken yllä valtavat etanat seuraavat ihmisten liikkeitä.

“Joskus olisi hyvä vain kadota itse: linnoittautua ensimmäiseen löytyneeseen asuntoon, jättää vastaamatta puhelimeen ja olla avaamatta ovea. Antaa kaikkien kadottaa sinut, pyyhkiä taulu puhtaaksi ja aloittaa alusta.”

Kaiken yllä etana tutkii sitä, miten ihmiset hahmottavat sosiaalista ja fyysistä ympäristöään. Entä jos ihmiset ja paikat, joita ei ole pitkään aikaan ajatellut, katoaisivat oikeasti? Mitä tapahtuu, jos huomaa puhuvansa eri kieltä kuin läheisensä? Oliko lapsuuden maailma todellakin valoisampi, aurinkoisempi ja avarampi? Mitä tapahtuu maailmalle, kun keskittyy liiaksi työhönsä ja omiin ongelmiinsa? Kaiken yllä etana kertoo tarinan nuorten aikuisten elämästä maailmassa, joka toimii näiden erikoisten lainalaisuuksien mukaan.

Romaani julkaistaan sekä perinteisenä paperikirjana että e-kirjana, molemmat Creative Commons -lisenssillä, joka mahdollistaa kirjan epäkaupallisen kopioinnin. “Minulle oli alusta asti selvää, että haluan julkaista kirjani tällaisella lisenssillä. Etenkin e-kirjojen ostajat joutuvat kummastelemaan DRM-käyttörajoitteiden ja lisenssien paineessa saako ja voiko kirjaa lainata esimerkiksi puolisolle tai antaa kavereille luettavaksi”, kommentoi Honkonen ratkaisua. “Halusin, että lukijoilla on selvä tunne siitä, etteivät he riko lakeja tai lisenssejä antaessaan kirjan eteenpäin. En myöskään näe tällaista yksityistä kopiointia suurena ongelmana, vaan päinvastoin mahdollisuutena saada kirja mahdollisimman monen ulottuville. Toki uskon, että kirjaa myös myydään. Ihmiset haluavat tukea taidetta ja kulttuuria, joista pitävät.”

“Me emme jakele kirjaa ilmaiseksi, vaan myymme kirjaa, jota lukijat saavat kopioida. Suomen e-kirjamarkkinat ovat vasta nousussa, ja ajan mittaan kaikki tekijät hyötyvät lukijakunnan kasvusta”, kommentoi Osuuskumma-kustannuksen hallituksen puheenjohtaja Taru Luojola. “Creative commons -lisenssin käytöstä fiktion kaupallisessa levittämisessä on maailmalta hyviä ja mielenkiintoisia kokemuksia, ja ensiaskeleita on otettu Suomessakin. Toivomme, että Kaiken yllä etanan julkaisu CC-lisenssillä auttaa tuomaan laajempaan tietoisuuteen uusia tapoja julkaista materiaalia nettiaikakaudella, sekä auttaa osaltaan vauhdittamaan kotimaisia e-kirjamarkkinoita.”

Lisätietoja Kaiken yllä etana -romaanista ja sen myyntipaikoista: http://osuuskumma.fi/julkaisut/kaiken-ylla-etana/

Lisätietoja Creative Commons -lisenssistä:
http://creativecommons.fi
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/

Arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt:

Janos Honkonen
Osuuskumma-kustannus, kirjailija
janos.honkonen@osuuskumma.fi
+358-40-7475967

Hanna Matilainen
Osuuskumma-kustannus, tiedottaja
hanna.matilainen@osuuskumma.fi
+358 45 63 83 856

Osuuskumma-kustannus

Osuuskumma-kustannus on osuuskuntamuotoinen kustantamo, joka julkaisee scifiä, fantasiaa, kauhua ja muuta spekulatiivista fiktiota niin romaani-, novelli- kuin lehtimuodossa käännöskirjallisuuttakaan unohtamatta. Osuuskumma on toiminut vuodesta 2012, ja se on tähän mennessä julkaissut mm. Suomen ensimmäisen steampunk-novellikokoelman.

Osuuskumma-kustannus verkossa

Web: http://www.osuuskumma.fi/
Facebook: http://www.facebook.com/osuuskumma
Twitter: https://twitter.com/Osuuskumma

One Comment


Comments are closed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!