13. joulukuuta – Anna kupin täyttyä

Joulukalenteri14
Viimeistään vuoden pimeimpään aikaan on hyvä pysähtyä miettimään omia voimavarojaan. Kun saa tehdä työtä, johon suhtautuu intohimolla ja kunnianhimolla, voi levon tärkeys unohtua helposti. Luova työ, kuten kirjoittaminen, on salakavala voimien syöjä. Innostuksen, aikataulujen, eteenpäin kannustavan palautteen ja flow’n lomassa ei välttämättä huomaa, että tekee työtä ilman lepojaksoja, ilman lomia. Ja yhtäkkiä voi havahtua siihen, että tukka lähtee tukoittain, uni ei enää tulekaan — tai mikä pahinta, ei ole mistä ammentaa työhönsä. Mielikuvitus voi parhaimmin, jos mieli voi hyvin. Täytyy löytyä rohkeutta pitää huolta itsestään.

Yllä oleva kuva joulutähdestä sen luonnonmukaisessa, pensasmaisessa olotilassaan. Rehevä ja rönttöinen valtamerituulten keinuttelema puska oli ihan toisenoloinen kuin kukkakaupoissa tönöttävät sotilasmaiset ruukkukasvikloonit. ”Tässä on nyt se villi luonnon versio. Kotimaassa odottaa se jalostettu kaupallinen versio”, ajattelin kuvaa napatessani. Joulutähti edusti minulle hetken sitä ydintä, mistä kirjoittamani tarinat ammennan. Ensin on oltava villi, jotta voi olla jalostettu. Ensin on oltava vapaa, sitten vasta valjastettu. Mutta tyhjästä ei synny mitään.

Tämän kalenteriluukun myötä haluankin muistuttaa kaikkia siitä, miten tärkeää on antaa kupin täyttyä ja kehon levätä. Edes viikon tai kahden ajan. Se on paras lahja itselle ja muille.

Talviterveisin
             J.S. Meresmaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *